Харчаванне

Здароўе дзіцяці залежыць не толькі ад фізічнага выхавання, але і ад правільнага харчавання. Таму вельмі важна надаваць увагу здароваму харчаванню. Прадстаўляем спіс самых карысных прадуктаў, якія абавязкова павінны быць у рацыёне кожнага дзіцяці.

Малако і малочныя прадукты

Молоко коровье пейте на здоровье

Усе малочныя прадукты багатыя тлушчам, лёгказасваяльнымі солямі кальцыя і фосфару. Дзеці ва ўзросце трох-чатырох гадоў павінны атрымліваць штодня не менш за 0,5 л малака, у тым ліку кефір, ацыдафільнае малако і ёгурт.

Злакі.

Зерновые, злаки, крупы | Злаки | Про еду | Кулинарная школа ...

Злакі з'яўляюцца надзвычай багатай крыніцай энергіі для арганізма. Пшаніца забяспечыць арганізм энергіяй і ўмацуе яго ахоўныя сілы дзякуючы вітамінам A, D, E, C, B і ненасычаным тлустым кіслотам. Рыс з'яўляецца крыніцай вуглявода, калія, вітамінаў групы B і амінакіслот, якія вызначаюць важную ролю ў развіцці арганізма. Грэчка змяшчае шмат мінеральных рэчываў, расліннага бялку, вугляводаў, клятчаткі, вітамінаў B1, B2, B6, PP. Авёс адрозніваецца аптымальным працэнтным суадносінамі вугляводаў, бялкоў, тлушчаў і вітамінаў комплексу В. Таксама авёс ўтрымлівае каратын, калій, магній, фосфар, жалеза, ёд, цынк.

Яйкі.

Медики объяснили, кому нельзя есть яйца - tv.ua

 Гэта вельмі каштоўны прадукт у любым выглядзе: звараныя ўкрутую, у выглядзе яечні або выкарыстаныя для падрыхтоўкі розных страў і напояў. Жаўток яйка змяшчае комплекс тлушчараспушчальных вітамінаў А, Д, Е і групы В, фасфатыдаў і розныя мінеральныя рэчывы і мікраэлементы. Пажадана, каб дзіця з'ядала адно яйка ў дзень.

Мяса

Раскрыта загадка красного мяса: ученые выяснили, почему оно может ...

Важным кампанентам дзіцячага харчавання з'яўляецца мяса, так як яно ўтрымлівае вітаміны, бялок і незаменныя амінакіслоты, неабходныя дзіцяці для нармальнага росту і развіцця. А жалеза, што знаходзiцца ў ім, прымае актыўны ўдзел у крыватворы. Для пачатку дзіцяці лепш даваць трусяціну або мяса індычкі, яно менш алергеннае. Пазней можна ўводзіць у рацыён кураня, цяляціну, ялавічыну і нятлустую свініну.

печань

Нежная говяжья печень. Три простых и вкусных рецепта. | Толковая ...

Печань багатая вітамінам А - карысным для імуннай сістэмы, вачэй, скуры, слізістых абалонак. Больш за ўсё вітаміна А ўтрымлівае ялавічная печань. У курынай печані шмат фалійнай кіслаты, у ёй змяшчаецца таксама шмат вітаміна В12. Печань змяшчае калій, натрый, кальцый, магній, медзь. Яна вельмі карысная дзецям, якія пакутуюць малакроўем. Аднак, трэба памятаць, што непажаданы празмернасць вітаміна А, таму не варта часта даваць печань дзіцяці.

Рыба

Рыба: полезные свойства и калорийность рыбы. Видео — www.wday.ru

Рыба служыць крыніцай бялку, важных для абмену рэчываў полінасычаных тлушчаў, вітамінаў А, D, В2, В12, PP, а таксама кальцыя, магнію, фосфару і цынку. Для дзяцей трэба выбіраць нятлусты рыбу - трэску, судак, хек, марскі акунь.

Гародніна

Овощи», описание, фотография и лучшие рецепты на сайте «Еда»

Гародніна ўтрымлівае шмат вады, розныя мінеральныя рэчывы, водарастваральныя вітаміны і амаль не ўтрымліваюць бялкоў і тлушчаў. З імі ў арганізм дастаўляецца вялікая частка неабходных для арганізма вітамінаў З, групы В1, каратыну, мінеральных соляў (кальцый, натрый, калій, магній, жалеза і г.д.), якія неабходныя для звычайнага праходжання жыццёвых працэсаў і росту арганізма. Перавагу варта аддаваць свежай гародніне, але таксама можна выкарыстоўваць свежазамарожаную гародніну або прыгатаваную на пару. У такай гародніне лепш захоўваюцца вітаміны.

садавіна

Пища состоит из белков, жиров и углеводов. В разном сочетании они ...

Гэтак жа як і гародніна, садавіна ўтрымоўвае велізарную колькасць вітамінаў, клятчаткі і мікраэлементаў. Па магчымасці садавіну трэба даваць дзецям у свежым выглядзе і ў шырокім асартыменце, так як усе яны ўтрымліваюць розную колькасць розных вітамінаў і мікраэлементаў. Яблыкі, грушы, слівы, абрыкосы, парэчка, клубніцы, маліна, чарніцы і іншыя - проста скарб для вашага малога, вядома пры ўмове, што ў дзіцяці няма алергіі да таго ці іншага прадукту.

арэхі

Роспотребнадзор назвал самые полезные орехи — Российская газета

Карысць арэхаў заключаецца ў унікальным балансе вітамінаў груп У, А, Е, Р і інш. І мінеральных рэчываў (калія, натрыю, фосфару, магнію, жалеза і інш.). У адрозненне ад жывёльных тлушчаў, багатых шкодным халестэрынам, у складзе арэхавых тлушчаў халестэрын практычна адсутнічае. Затое ў іх складзе ёсць тлустыя кіслоты, якія арганізм дзіцяці не здольны выпрацоўваць самастойна. Менавіта гэтыя рэчывы неабходныя для якаснага тлушчавага абмену, што пазбавіць дзяцяці ад праблем лішняга вагі. Для дзяцей самымі карыснымі з'яўляюцца грэцкі арэх, фундук і кедравыя арэшкі.

Вада і сокі

Апельсиново-морковный сок - Рецепты. Кулинарные рецепты блюд с ...Дзяцей нельга абмяжоўваць у пітво. Асабліва павялічваюцца страты вады ў гарачую пару года і пры фізічных нагрузках. Таму баланс вады ў арганізме павінен папаўняцца за кошт піцця свабоднай вадкасці - вады, соку, гарбаты і г.д. Вада павінна быць вычышчанай або кіпячонай, а сокі натуральнымі. Абмежаваць прыём вадкасці варта падчас прыёму ежы.

Асноўныя складнікі здаровага харчавання для дзяцей

Здаровае харчаванне для дзяцей адыгрывае значную ролю ў іх развіцці. Яно шмат у чым адрозніваецца ад харчавання дарослых, так як у дзіцяці значна вышэй патрэба ў натуральных прадуктах і пажыўных рэчывах, асабліва тых, якія задзейнічаны ў яго росце і развіцці. Да таго ж метабалізм дзіцяці ў 1,5-2 разы вышэй, чым у дарослых, таму энергетычная каштоўнасць яго сутачнага рацыёну павінна адсоткаў на 10 перавышаць яго энергетычныя выдаткі - для таго, каб ён працягваў расці, развівацца, нарошчваць мышачную масу і г.д

Бялок: з'яўляецца будаўнічым матэрыялам для тканін і клетак арганізма. Бялок у дастатковай колькасці ўтрымліваецца ў мясе, малочных прадуктах, бабовых, суцэльных крупах, арэхах, семечках і інш.

Вугляводы: пастаўляюць энергію арганізму. Выбар варта спыніць на павольных вугляводах, якiя ўтрымлiваюцца ў сырых гародніне і садавіне, цэльназярновых прадуктах. Перанасычаным хуткімі вугляводамі (кандытарскія вырабы, прысмакі, адварныя бульба і кукуруза, белы хлеб) прыводзіць да атлусцення, паніжэння імунітэту, павышэнню стамляльнасці.

Тлушчы: пастаўляюць дзіцячаму арганізму незаменныя тлустыя кіслоты, з'яўляюцца крыніцай тлушчараспушчальных вітамінаў A, E і D, адказваюць за імунітэт і рост дзіцяці. Ўтрымліваюцца ў сліўках, сметанковым алеі, раслінным алеі, рыбе.

Клятчатка: не пераварваецца арганізмам, але актыўна ўдзельнічае ў працэсе стрававання. Змяшчаецца ў сырых гародніне і садавіне, вотруб'і, у пярловай і аўсянай крупах.

Кальцый: ўплывае на рост касцей, фармуе зубную эмаль, нармалізуе сардэчны рытм, забяспечвае згусальнасць крыві і г.д. Змяшчаецца ў малочных прадуктах, мясе, рыбе, яйках, бабовых, абагачаных прадуктах - напрыклад, у сухіх сняданках, соевых прадуктах, брокалі, сланечнікавым семечках, міндалі і г.д.

Жалеза: мае важную ролю ў разумовым развіцці і крыватворы. Змяшчаецца ў мясе і морапрадуктах. Крыніцамі жалеза таксама з'яўляюцца шпінат, бабовыя, сухафрукты, зялёныя ліставыя гародніна, буракі, грэцкі арэх і фундук, семечкі і інш.

Здаровае харчаванне для дзяцей - звычкі, якія закладваюцца з дзяцінства

Здаровае харчаванне для дзяцей - гэта не толькі збалансаванасць, але і пэўныя звычкі, якія неабходна прывіваць з самага дзяцінства:

Увядзіце дробны рэжым харчавання. Рэкамендуецца 4-5 прыёмаў ежы ў дзень невялікімі порцыямі - 3 асноўных і 2 дадатковых. Дзіцяці, зрэшты, як і даросламу, шкодныя каларыйныя і багатыя прыёмы ежы, якія складаюцца з некалькіх паўнавартасных страў.

Ежа павінна выглядаць прывабна. Эксперыментуйце з афармленнем і рашэннем страў, выкарыстоўвайце яркія і карысныя інгрэдыенты, прыцягвайце дзяцей да ўдзелу ў працэсе падрыхтоўкі ежы.

Ешце разам з дзецьмі. Лепшы прыклад - ваш уласны. Часта мы падобныя на сваіх бацькоў целаскладам не таму, што ў нас «такая канстытуцыя», а таму што нам з дзяцінства прышчапляюцца ў сям'і вызначаныя харчовыя звычкі. Калі вы будзеце харчавацца правільнай і карыснай ежай, то, хутчэй за ўсё, вашыя дзеці «пойдуць па вашых слядах».

Пазбягайце фаст-фуда. Як бы вам не хацелася, часам, у выхадныя або на адпачынку паласавацца гамбургерамі ці бульбаю фры, паспрабуйце не спакушаць ні сябе, ні дзяцей. У любым рэстаране хатняй кухні ежа будзе смачней, а дзіцячае меню сёння прысутнічае ў большасці устаноў.

Не прымушайце дзяцей ёсць тое, што ім не падабаецца. Сілком прымушаючы сына або дачку есці здаровыя прадукты, якія здаюцца ім нясмачнымі, вы міжволі ствараеце ў іх свядомасці асацыяцыю - усё, што карысна, нясмачна. Каштоўнасць аднаго прадукту ў большасці выпадкаў можна замяніць іншым.